Våra hästar

Alfred

Alfred är en haflingerkorsning som är 153 cm hög och född -13. Han kom hit till gården tillsammans med sin halvbror Arne våren -16. Alfred är Hannas häst men går numera lite i ridskolan.

Alfred är pigg men ändå eftertänksam och hoppar gärna allt han ser, traktordäck och pallar är inga undantag!

 

Aragon av Ryabacken

"Arne" är en haflinger som är 143 cm hög och född -12, Han har bott här sedan våren -16 och är en kul krumelur. Han är söt, snäll, pigg och glad och busig!
Helt klart en favorit för den som gillar fart.

Arne går i ridskolan och är tränad till level 3 i Parelliprogrammet. 

Damiliuz

Damiliuz är en liten arab som är här för att hans ägare är i Australien för tillfället. Han är ca 157 cm i mankhöjd och född -08 (tror jag!).

Här går han lite lektioner och jag rider och leker med honom för mitt eget nöjes skull!

Detta är en äckligt smart häst som gärna testar nya människor. Han är smygdominant, man märker knappt att han tar över förrän man plötsligt inser att man inte har koll längre.

 

Frid

Frid är en liten nordsvensk som flyttade hit i december 2013. Han är född 2013 hos min kusin i norrbotten och när jag var där i höstas blev jag lite kär så han fick flytta hit när han avvants från sin mamma! Han är världens coolaste häst!

Frid är pillig och påhittig och samtidigt mjuk och känslig. Helt underbar enligt mig!

 

Golden Spirit

Golden Spirit eller Spirit som han kallas är ett svenskt halvblod född -08 och drygt 170 cm i mankhöjd. Han är köpt som Fridas nya stjärna eftersom Emilio inte håller för det längre. Han har en problematisk bakgrund och har svårt att lita på människor, särskilt när de sitter på honom (om de nu får sitta kvar..) men han har talang och med rätt hjälp kommer han bli fullkomligt underbar! :)

Spirit är både nervös och inbunden samtidigt som han kan vara busig och pillig när han är i en miljö där han känner sig trygg!

Minelli

Det här är ponnyn som mer eller mindre mot min vilja bestämde sig för att bo hos mig. Jag var inte alls ute efter någon ny ponny men så dök hon upp och bara valde mig till sin nya matte. Hon är ca 133 cm i mankhöjd, född -10 och korsning med lite allt möjligt. Till sättet är hon väldigt dominant och bestämd men jag älskar´t så att säga! Det enda felet på henne är att hon är aningens för liten för att kunna bli min nästa stjärna så vi får väll se vad jag ska ha henne till i framtiden. Hmm.. Ridskolan kanske..? ;-)

 
Nartina

Mer om russet Nartina kommer inom kort! 

 

Profit
 

Vi bestämde att vi skulle köpa Profit redan när han var 1 timma gammal. Så julen -06 flyttade han hit! Profit är en Arab e. Algoritm u. Profia. Han är född -06 och är ca 143 cm hög.
 

Profit är en otroligt påhittig och busig häst. Under ett enda varv på ridbanan hinner han tänka på tusen andra saker han skulle vilja göra. Han är därför lite av en utmaning men en otroligt rolig sådan!

Profit är inriden och utbildad enligt Parelliprogrammet och tillsammans med Hanna har han tagit level 3!

Salt

Mer om Nartinas föl, Salt, kommer inom kort! 

 

Zingoalla

Zingoalla är en korsningsponny på 145 cm, född -00.

Hon bodde här på gården tidigare men såldes -07. Till allas stora glädje är hon nu tillbaka och går i ridskolan. Hon är en klippa trots hennes energi och hon älskar att hoppa. Hon är utbildad upp till LA dressyr MSV hoppning.

Emilio
 

Vi har haft Emilio sedan hösten -07. Han är ett Danskt Halvblod utan känd stam. Emilio är född -03 och är 165 cm hög. Han är en väldigt vacker häst som är snäll, känslig och lite nervös.
 

Emilio är har hjälpt mig med mina auditions på level 4 i Parelliprogrammet. Emilio har tyvärr varit ganska sakdedrabbad under de senaste åren men förhoppningsvis ska han kunna leva många år till och bli en fantastisk läromästare i ridskolan!

Han är väldigt pillig och smart, han har nämligen lärt sig (på egen hand) att öppna både sin boxdörr och hagen när det inte inte är el i trådarna.

Ludde och Lisa

Ludde och Lisa är helsyskon och lika som bär. De korsningsponnyssar med mest shettis och ca 110 cm i mankhöjd och otroligt söta och fina! Till sättet är de dock ganska olika, Ludde är väldigt pigg och extrovert medan Lisa kan stänga in sig lite mer och ibland känns det som att hon inte riktigt hänger med. Men de är snälla och söta och mycket omtyckta i ridskolan!

Både Ludde och Lisa är sålda!

 

Sebastian "Sebban"
 

Sebastian är en av de hästar vi haft längst. Vi köpte honom hösten -04. Sebastian är en övervuxen korsningsponny. Han är född -92 och är ca 152 cm.

Han är en av världens snällaste och lugnaste hästar, trygg i det mesta och med de flesta.

Sebastian är tränad till och med L2 i Parelliprogrammet men är riden väldigt mycket tidigare. Han har tex. gått fem år på ridskola innan vi köpte honom.

Sebban är en sådan häst som anpassar sig efter ryttaren. Kan man rida är han jättefin men kan man inte så ger han ingenting gratis. Däremot är han alltid otroligt snäll mot alla som vill rida honom. Han är gårdens klippa.

Tyvärr fick Sebban somna in i januari 2016.

Skattens Sidecar


Skatten kom hit våren -13. Han är en Shetlandsponny som är ca 103 cm hög, han är född -08. 

Skatten är ett riktigt litet charmtroll och är älskad av (nästan) alla. 

Skatten är väldigt dominant och busig (han är för övrigt den enda som hittills lyckats sätta Minelli på plats i hagen). Han är både inriden och inkörd och mycket omtyckt bland de som gillar att rida och leka med busiga hästar. Han är min perfekta partner om man bortser från storleken..


Skatten är såld.

 

Vilja

Nu har vi fått hit vår första Islandshäst! Vilja är född -05 och närmare 140 cm hög. Det är en söt och trevlig ponny men som namnet antyder har hon en del egen vilja ;)

Vilja kom hit i december 2015 och har inte så mycket utbildning än. Det ska bli spännande att se henne utvecklas och jag hoppas att hon ska trivas bra här och passa in i verksamheten.

Vilja är såld.

Zamira

Zamira kom hit hösten -04. Hon är en övervuxen korsningsponny, född -00 och ca 154 cm hög.

Zamira har varit min hittills största utmaning i hästvärlden och hon är hela anledningen till varför jag började träna Parelli Natural Horsemanship. Zamira var svårhanterad, svår att nå och inte minst svårriden. Ingenting hjälpte förrän jag hittade de sju lekarna och Parelliprogrammet. Det förklarade hennes personlighet på ett oslagbart sätt och gav mig strategier för att kunna lösa våra problem.

Det komplexa med Zamira är att hon är en ganska pigg, påhittig och busig häst när hon är trygg, men en väldigt inåtvänd, "blyg", och stillsam häst när hon är orolig. Detta är lätt att tolka som om hon är lugn, men pressar man henne i den situationen exploderar hon i okontrollerbar panik.

Zamira tränar idag på Level 4 i Parelliprogrammet.

Zamira dog tyvärr i kolik i februari 2016.